“Maak in vier uren een ‘Powervideo’ wat laat zien waarom ik enthousiast word van mijn vakgebied in de wetenschap. Gebruik alleen Screencast-O-matic.”

Wat voor ding? Screencast-O-Matic? Er flitsten bij het aanhoren van de opdracht meteen een aantal ideeën door m’n hoofd, maar “Screencast-O-Matic” was nou niet echt de tool van eerste keuze… Ik denk, ik neem wat tekst op, ik plak wat filmpjes aan mekaar en klaar is kees. Nou, Screencast-O-Matic dacht er anders over, want de features zijn nogal beperkt. En al helemaal in de arme-studenten-versie (lees: gratis). In principe het enige wat je kan doen is je scherm opnemen.

Dus, dan moet je creatief worden. Je zou bijvoorbeeld gewoon een video kunnen maken, die editten, en vervolgens afspelen op je scherm terwijl de Screencast-O-Matic z’n werk doet, maar dat kost wel veel tijd. Een PowerPoint-presentatie geven? Dat is dan ook weer saai. Ik heb het anders aangepakt 😉 

Uiteindelijk heb ik een script geschreven, heel veel internetpagina’s met plaatjes geopend, en de audio ingesproken. Wat bleek; ook de audio opnemen van je PC valt onder de Premium-functies, dus de spraakopname afspelen werkt niet. Gelukkig kun je wel Live Narration geven… Dat betekent dat ik de tekst moest inspreken terwijl ik alle acties uitvoer op de PC. Nou ik geef eerlijk toe, dat ging niet in één keer goed. De vier uur was lastig om aan te houden maar uiteindelijk is het toch aardig gelukt! Hoop ik …