Opdracht 4: maak een multimedia-product in de vorm van een ‘leerzaam speeltje’ voor in de wachtkamer van de dokter. Het product moet een wetenschappelijk onderwerp hebben en de kinderen lekker bezig houden terwijl ze bezig zijn met de saaiste bezigheid van allemaal: wachten.

De definitie van een ‘multimedia-product’ volgens Richard E. Mayer, een professor in educatie psychologie, is een item dat twee verschillende media gebruikt. Twee goede voorbeelden om samen te combineren zijn geluid en beeld, maar omdat geluid nogal lastig wordt voor een A4’tje focussen wij ons op de combinatie van beeld en (gelimiteerde) tekst.

Het belangrijkste doel van ons product is het bezighouden van de kinderen, en dan vooral met iets wat ze actief bezig zet en waar ze ook nog iets van leren. Onze ‘oneindige’ kaart is een best lastige, origami-achtige klus om te voltooien, dus het houd ze in ieder geval bezig!

Na flink wat geknutsel ziet het er zo uit!

Het wetenschappelijke onderwerp wat we gekozen hebben past zowel goed bij de opdracht als bij het doel van het product. De kinderen zitten natuurlijk bij de dokter, waar ze zijn voor iets met hun eigen (of die van papa of mama) menselijk lichaam.

De content van het product draagt actief bij aan het constructivistische educatie van het kind omdat het zowel voortborduurt op (minimaal) aanwezige voorkennis als het kind actief aanzet om iets te doen voordat ze er daadwerkelijk van leren. Voor het vouwen lijkt het op een warboel waar ze geen informatie uit kunnen halen, maar na het knutselen zien ze pas hoe de informatie bedoelt is. Ze vouwen steeds verder door het menselijk lichaam heen om te kijken welke laag er onder welke laag zit. Het idee dat je lichaam uit zoveel verschillende onderdelen bestaat en de distinctie tussen spieren, botten en organen is al best wel een complex iets, dus op die manier heeft het kind al wel wat voorkennis nodig. Gelukkig zijn pa en/of ma altijd in de buurt om vragen te beantwoorden. Mochten er vragen uit voortkomen die zelfs de ouders niet kunnen beantwoorden, dan kan het kind het altijd nog aan de dokter vragen waarvoor hij of zij aan het wachten is!

De tekst op de kaart is gelimiteerd om de verwerking van overbodige informatie te beperken. Hierdoor blijft er meer ruimte voor de twee andere processen van Multi-Media Learning; het verwerken van nuttige informatie (hoe ziet mijn lichaam er onder mijn huid uit?) en ‘deep information processing’ (hoe vouw ik dit papier in een constructie waarmee ik de verschillende lagen van het lichaam op de goede manier kan bekijken?). Hierdoor stimuleert de kaart de diepere verwerking van de informatie die we willen overbrengen. Ook is de tekst op het papier is kort, duidelijk en informeel, wat het leren nog verder stimuleert.

Het vouwen is best lastig, dus ik denk dat papa of mama (of de dokter ;-)) nog best even bezig zijn. Ze kunnen het natuurlijk altijd mee naar huis nemen om het te proberen met een schaar, wat het allemaal iets netter maakt.